sâmbătă, 23 mai 2015

Panna Cotta

Panna Cotta, este un desert de "smantana gatita", avand origine italiana. Acest desert este o crema indulcita, aromatizata dupa preferinta cu cafea, rom,vanilie,etc., apoi ingrosata cu gelatina si rasturnata. Se prepara sub diverse retete si forme. Aveam in plan sa pregatesc si eu acest desert pentru familia mea, dar nu ma puteam decide asupra retetei, asa ca in final am luat decizia de a-mi crea propria-mi varianta, iar pentru ca reteta mea nu m-a dezamagit ci a iesit exact cum ma asteptam,m-am decis sa o transmit mai departe. Poate ca va intrebati ce poate fi asa spectaculos la reteta mea. Eu cred ca in primul rand ingredientele, apoi forma si nu in ultimul rand toppingul de capsuni ce a creat un contrast nebun de apetisant. Daca sunteti si voi interesati de reteta mea pentru acest desert rece, aveti nevoie sa pregatiti urmatoarele :


Crema:
  • 300 ml smantana de origine animala, de la separator (sau smantana lichida pentru frisca)
  • 600 ml  laptele de origine animala,nedegresat (sau degresat)
  • 6 linguri de zahar
  • 1 fiola esenta vanilie
Gelatina :
  • 2 plicuri gelatina fin maruntita (2 x 10 gr/plic)
  • 100 ml apa rece
Topping de capsuni:
  • 500 gr.capsuni curatati si taiati in doua
  • 150 gr.zahar
  • 50 ml zeama lamaie
 Pahare sau cupe inghetata (de cca.250 ml):
  •   6-7 buc.asezate inclinat,pe un prosop de bucatarie,intr-o tava cu pereti inalti .
    Pentru inceput ne ocupam de crema, asa ca punem intr-un vas smantana cu laptele si cu zaharul. Amestecam, apoi punem pe foc si tinem aproximativ 2 minute. Nu trebuie sa fiarba. 
    Gelatina, o punem intr-un vas iar peste ea adaugam apa rece. Amestecam, apoi o lasam sa se hidrateze.Cand a ajuns toata cristale, este hidratata suficient, asa ca se adauga in crema si se amesteca bine. Crema  se lasa sa se mai racoreasca putin, timp in care mai amesteca pentru a ne asigura ca acele cristale de gelatina s-au dizolvat complet. Dupa acest procedeu, se imparte crema in cupele pregatite. Compozitia se va pune doar cat va permite marginea cupei ce va avea pozitia de inclinat . Se pune tot la rece pentru minim 2 ore sau pana cand crema de Panna Cotta s-a inchegat bine. 
Cat timp Panna Cotta va sta la frigider, ne ocupam de topping. Asa ca punem capsunii  intr-un vas ce se poate pune pe foc, peste ei adaugam zaharul si zeama de lamaie, dupa care se pun la foc potrivit. Se mai amesteca din cand in cand. Se tin pe foc pana cand siropul ce il lasa capsunii, ajung sa fie la acelasi nivel cu capsunii, dupa care se ia si se mixeaza fie in blender normal sau vertical(de mana). Dupa ce au ajuns mixati bine,se strecoara pentru a elimina semintele. Se lasa sa se racoreasca si acest topping pana in momentul in care crema  Panna Cotta este bine inchegata. Se scot cupele de la rece,se toarna in completare toppingul, se decoreaza cu cate o capsunica si doua -trei frunze de menta verde.
Acest desert nu are filmare video,dar daca tu esti o persoana deschisa ce isi doreste ca acest preparat sa il gatim impreuna in bucataria ta, timp in care se poate si filma, atunci nu ezita sa traiesti aceasta experienta de neuitat in bucataria ta. Ce trebuie sa faci, este sa imi trimiti pe e-mail la  frandoslavinia@yahoo.com  nr. tau de telefon ca sa te pot contacta, si o adresa de e-mail unde sa poti primi detalii legate de acest aspect.
Daca acest preparat este pentru dumneavoastra unul placut, faceti-l cunoscut si distribuindu-l prietenilor vostri, iar pana la urmatoarea bucatareala,va doresc toate cele bune!

                             



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu